Mit gondoltok? helyes dolog lenne a rövid alkotásokat is a többi között megjelentetni?
Igen, hiszen azok is alkotásaok
50%
[ 5 ]
igen, de csak ha azok valóban képviselnek irodalmi értéket...
20%
[ 2 ]
Nekem teljesen mindegy, hol vannak...
10%
[ 1 ]
Semmiképp sem helyes a többi közé rakni öket...
20%
[ 2 ]
Összes szavazat : 10
Szerző
Üzenet
Kellemesen Oldódó csevegő
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 9:45 am Hozzászólás témája: Mi való a fórumba, és mi a művek közé
Szeretném, ha Ti is elmondanátok a véleményeteket, hogy mi alapján kell eldönteni, hogy az adott mű, amit készítetek, az szerepelhet-e saját nevetek alatt, vagy csak a fórumban beömlesztve a többi között.
Nekem fájó pont, hogy terjedelme miatt, mivel "csak" 6 soros, nem került közlésre az egyik versem. Arra való hivatkozással kaptam vissza, túl rövid, széttördeli az oldalt. (Ez nem igaz teljesen...)
Szerintem a mű értékét nem a terjedelme határozza meg.
Nagyon foglalkoztat a haiku. Ezek szerint ez az oldal elzárkózik előle? Azt akkor máshol kell publikálnom? Mert azok csak 3 sorosak....
Mondjatok Ti is véleményt, Ti hogy látjátok?
Kellemesen
(ez a fórm már le van zárva! CSAK OLVASHATÓ!)
** ** **
Megtoldottam egy szavazással is a fórumot. A szavazatok leadásáig 30 nap áll rendelkezésetekre, de az addig küldött írásokkal kivétel nélkül az eddigi módszerekkel járunk el. Akinek ez valamiért nem jó, az várja meg a szavazás végét... (Jeep)
Csatlakozott: A leges-legelején :) Hozzászólások: 486 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 10:25 am Hozzászólás témája:
Szia Kellemesen!
Nos, én nem úgy érzem ez nem volt túl jó ötlet... mármint ez a fórum...
miért?
No.1. Sokan vagyunk, és úgysem lesz közös megegyezés...
No.2. Vannak az oldalo már rövid versek, van más is, mint a fórum...
No.3. Félek a fórum végére már személyeskedő lesz a hangnem. Írhattál volna inkább üziben...
Pl: A haikuk általában csokorban kerülnek közlésre. Jó példa erre LYL nézd át az ő kis haiku-it... azok a többi mű között vannak említve, és szerintem jól is néznek ki ott!
A rövid művekről meg annyit, hogy ha benézel a fórumba, akkor valóban vannak ott olyanok, amik nem valók a többi közé, de most nem kívánok személyeskedni. Ha hiszed, ha nem, az a versed, amit visszaküldtem neked ÉN, mert ezt vállalom, nekem nagyon tetszett. Szép vers volt, és ha ez neked ennyire fájó pont, akkor van más megoldás is, de ez volt az egyszerűbb részemről...
Van olyan lehetőség, hogy 2-3 verset csokorban küldesz be, egymás alatt, és akkor fel tudom őket tenni... Csak kell találnod valami címet nekik pl: Négysorosok - 1; Szösszenetek - 1; stb, stb...
Koma is küldött be a napokban ilyet, és íly módon már nekem is vannak fenn rövid műveim...
De továbbra is tartom, hogy sok olyan beküldés érkezik, ami nem való a többi köz... Ha hiszed, ha nem, még egy srorst is küldenek be...
Nem tudok mindent feltenni a többi közé, mert kell a bevezető rész is, meg a másik is... egy 3-4 sorosnál ez pedig elég nehézkes...
De mondom, ha az megfelel, akkor csokorban beküldheted te is őket, és mások is...
Jeep! _________________ Si tacuisses, philosophus mansisses.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 10:47 am Hozzászólás témája: válasz...
Jeep!
Nem személyeskedni akarok. És kerülöm a parttalan vitát.
Természetesen, vannak olyan "alkotások", amik a fórumba valók. De vannak másmilyenek. Azt, hogy ez hol jelenljen meg, azt az alkotóra kellene bízni, és nem másnak eldönteni.
Vagy be kell vezetni a cenzúrát, mint az Arton.
A másik, vannak olyan pillanatok, amikor fontos, mikor jelenik meg egy mű. Legalábbis nekem. Lehet, 2-3 hét múlva, amikor a következő hasonló készül, már aktualitását veszti.
És mivel ez nem csak az én problémámnak éreztem ezt, azért nyitottam fórumot.
Természetesen, a döntés továbbra is a Te kezedben van. De gondoltam, nem árt, ha más is elmondja a véleményét.
Csatlakozott: A leges-legelején :) Hozzászólások: 486 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 10:59 am Hozzászólás témája:
Persze...
A vélemény szabadsága mindenkit megillet, és én tényleg azt hiszem, hogy igyekszem a ti elvárasaitok, kéréseitek alapján "irányítani" az oldalt. Persze amit meg tudok csinálni...
De soha nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyaránt tetszik...
Ami a műveket illeti: nem kívánok cenzúrát bevezetni, mert nem szimpatizálok annak még csak a gondolatával sem Egyedül csak a művek hossza (sorban) az, ami időnkét problémát okoz...
Hogy miért? Nos az a bevezető nem is lenne olyan fontos. Egyetlen komoly oka van, amiért mégis az. A régebbi műveket ritkán olvassák az emberek, ezt észrevettem, ez tény! Ezért került az oldalon több helyen is bevezetésre egy úgynevezett véletlenszerű ajánló, melyben az adatbázisból véletlenszámgenerálással választ ki az oldal egy művet, és annak bevezetőjét és címét kiírja. Csak a bevezetőt, és a címet...
Sem szerző, sem kategória, sem semmi más... ez azért lett így, hogy aki beleolvas a bevezetőbe, az annak alapján döntse el, hogy érdekli-e, hogy miről szól, és ne az alapján, hohy ki a szerző...
Persze, ha ráklikkel, akkor már mindent lát. Nos, itt viszont nem túl szép egy, egysoros bevezető.
cenzúrát nem akarok bevezetni, de ha más megoldást nem találunk majd, akkor kényleten leszek egy olyat bevezetni, hogy pl: 6 sor alatt a fórumba... bár már ez is egyfajta cenzúra...
Én hittem eddig abban, hogy nem derogál senkinek a fórumba teni a művét, hiszen az is az AMF része, és azt is elég sokan olvassák... ezek szerint tévedtem
Vagy visszatérhetünk a régi módszerhez...
Régen a rövid művek úgy kerültek közlésre, hoyg az egész művet a bevezetőbe raktuk... akkor minden mű egy helyen volt, nem volt fórum...
De azzal meg az volt a baj, hogy nem volt alatta TOVÁBB gombb, így nem lehetett látni, hogy hányszor olvsaták, és az ilyen művek ritkábban kaptak HSZ-t is... akkor az nem tetszett a tagoknak, és nekünk sem szerkesztőknek...
Kíváncsi vagyok milyen lehetőségek lesznek még? Én örömmel várok minden indítványat, ami nem túl formabontó... _________________ Si tacuisses, philosophus mansisses.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 11:19 am Hozzászólás témája:
Nem arról van szó, derogál a Fórumba írni.
Igenis, vannak olyan írások, amik oda valók. De nem a művek.
Ha egy rövig 6 soros gyöngyszemet valaki megalkot, és a Fórumba teszi, akkor csak az találja, meg, aki a Fórumban lapozgat. És az alkotó műveiben nem szerepel.... Tehát süllyesztő....
Pusztán ennyi...
A beküldött nagy mennyiség meg miért érdekel Téged? Ha napi egyet küldhetek, nem mindegy Neked, mekkora terjedelmet jelentetek meg?
Az ajánló se lehet probléma... meg lehet oldani, az első két sor duplikálásával, hogy megjelenjen...
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 11:38 am Hozzászólás témája:
Idézet:
Nem arról van szó, derogál a Fórumba írni.
Igenis, vannak olyan írások, amik oda valók. De nem a művek.
Nos erra csak annyit tudok mondani, hogy ilyen alapon, mindanyian tudjuk, hogy akadnak akár 18 versszakos írások is amit a fórumba vaók lennének, de mégsem teszem oda őket, mert nem vagyok rá alkalmas, hogy ítélkezzek felettük...
Én úgy érzem, most kimondottan a személyes sérelmed beszél belőled, mert edidg is sok igen szép, értékes, rövid alkotás került a fórumba, de eddig ez senkit sem zavart. Eddig mindössze Te és Dénes jeleztétek, hogy nem kívántok a fórumban publikálni...
De hogy ne szenvedjen csorbát a demokrácia, megtoldom ezt a fórumot egy szavazással... aztán döntsetek ti! _________________ Si tacuisses, philosophus mansisses.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 1:03 pm Hozzászólás témája:
Nem nagyon szeretek beleszólni a vitákba, de mint említett, azért én is mondok egyet s mást... Először, amikor haikut küldtem be, nekem is vissza lett dobva, úgy mint Kellemesené lehetett, és nekem is rosszul esett. Nesze nektek, egybedobom! és voala, így még jobb. Tehát nekem ez a rendszer tökéletesen megfelel... Én megoldásnak továbbra is az egybekötést látom. Már csak az az akadály sem áll fenn, hogy 'sok különböző jelentés egy helyen', mert egy haikun gondolkodni kell, egymagában, és mindegy, hogy a többiek közvetlenül utána várakoznak, vagy egy 'új lapon'...
Azért hajrá
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 4:11 pm Hozzászólás témája: Rövid művek: tagjaink gyöngyszemei
Átfutottam a fórumot. Sem a témával, sem a szavazással nem kívánok vitába szállni.
Tájékoztatásként elmondom: az ősszel amikor "nyitottuk" felújított lapunkat rengeteg 2-4-6 soros vers érkezett. Közöttük valóban voltak gyöngyszemek is. Szívesen láttam volna a többi vers között, de a szerkesztés a vers elhelyezése gondot okozott. Mert a bevezetőben ki kell emelni 2-4 sort legalább, a lapon elhelyezett ajánlások miatt.
Egy 4 soros versnél ez csak ismétléssel lehetséges.
(Ez így nem jó...mert pár nap múlva az archívumban már duplán olvassuk azt a 4 sort!)
Megoldottuk úgy, hogy ezeket a verseket csokorba szedve külditek be
(Mint a HAIKU-t is!!!!) vagy ha gyors megjelenést szeretne a beküldő, akkor elhelyezi a fórumban. Íratlan szabállyá vált ez már az elmúlt 9 hónapban. Lehet, nincs sehol kirva (mindent nem tudunk a Beküldő modulba sem leírni.)
Aki ilyen verseket küld, mindíg tájékoztatjuk pr. üzenetben.
Nem tudom miért sérelmes ez. Van egy ilyen topikunk. Ide csak a tagok által küldött gyöngyszemek kerülnek.
Akit ez sért, legalább 3-4 négysoros versét egyszerre küldje be. Megoldható. Így ilyen formában. Egy vers kerül a bevezetőbe, a többi a 2. ablakba.
Ilyen egyszerű. Nem vita tárgya. Az egész oldalt nem lenne célszerű pár négysoros miatt átrendezni.
A múlt év beküldéseiben így is van sok módosításra (szerkesztésre) váró mű, amit javítani kell, hiszen a mostani stuktúrája a lapnak január körül alakult ki.
Boldogan teljesítem(jük) minden szerkesztéssel kapcsolatos kéréseteket.
Jeep megold minden technikai kívánságot, kérést, újításokon dolgozik.
Tulajdonképpen minden megoldható. Az egyesével, a fórumban megjelenő művek, ha már van 4-5 belőle, átkerülhet egy beküldéssel. Hozzá lehet szólni, pontozni lehet. A fórumból akkor törlöm.
Legyetek megértéssel.
Csokorba szedett négysorosok felkerülnek a főoldalra, bekerülnek az archívumba.
Egyesével ezután is a fórumba várjuk ezeket a gyöngyszemeket, az erre kijelölt topikba.
Legutóbb Vox_humana szerkesztette (Vas Jún 06, 2004 6:49 pm), összesen 2 alkalommal
Csatlakozott: Jul 16, 2003 Hozzászólások: 45 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 6:36 pm Hozzászólás témája:
Pilinszky János
Négysoros
alvó szegek a jéghideg homokban
plakátmagányban ázó éjjelek
égve hagytad a folyosón a villanyt
ma ontják véremet
hmmm.... úgy szól a fáma élete legfontosabb alkotása ez a négy sor.
hosszú hosszú évek munkájának gyümölcse.
néha egy egy érzelem szétszakitja az embert, megéli, de úgy érzi kevesek a szavak. a legfontosabb érzéseink kifejezéséhez gyakran pár szó is elég.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 7:42 pm Hozzászólás témája: Mi való...
Katha írta:
Pilinszky János
Négysoros
alvó szegek a jéghideg homokban
plakátmagányban ázó éjjelek
égve hagytad a folyosón a villanyt
ma ontják véremet
hmmm.... úgy szól a fáma élete legfontosabb alkotása ez a négy sor.
hosszú hosszú évek munkájának gyümölcse.
néha egy egy érzelem szétszakitja az embert, megéli, de úgy érzi kevesek a szavak. a legfontosabb érzéseink kifejezéséhez gyakran pár szó is elég.
igen Katha, nekem is Pilinszky János alkotása jutott eszembe elsőként...és Heine, Verlaine, József Attila... és még sorolhatnám.
Nem a művek értékelésén van a hangsúly, ne essen félreértés.
Nem azért kell a fórumba küldeni, mert irodalmi értéket nem képvisel.
(Négy sor is lehet remekmű és 40 sor is lehet kevésbé jó mű.)
Csupán arről van szó, hogy a műveket 2 ablakban kell beküldeni.
Az oldalon több helyen van ajánlás elhelyezve, hogy a régebbi alkotások is 3-4 sorban megjelenjenek, felkeltsék az érdeklődést.
Ha a bevezetőbe teszem csak a verset (4 sor) és megjelenik a főoldalon, nem látszik az olvasottsága. Ha mondjuk teszek 3 pontot a bevezetőbe, azt látod az ajánlásban...
Míg ez meg nem oldódik, hogy mindenkinek jó legyen, addig a fórumban jobb helyet láttunk ezeknek a verseknek.
Természetesen várjuk és szívesen olvassuk a négysoros verseket is és mi több, még véleményezni is lehet, a fórumban is.
Nem azért kerül oda -Rövid versek: tagjaink gyöngyszemei- egy vers sem, mert rossznak ítéli bárki.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 8:04 pm Hozzászólás témája:
Vannak hasonló oldalak, hasonló szerkezettel. És ott nem okoz problémát ez a tagolás. Ha akarom, három pont lesz az ajánlóvban, vagy üres (szóköz), és a mű a főrészben. De ha akarom, az egész az ajánló részbe kerül.
Azt hiszem, nem sokan választanak a föoldalról elkotást, hanem az utolső 200 eseményt hívják meg. Ott meg ott a cím, nincs ajánlás, megnyitja, számol...
Ha a főoldalon az egészet látja, nem tudja, vége van-e, megnyitja. És számol. Ugyanaz a helyzet, ha többet összerakok, akkor is kérdéses, megelégszik az elsővel, tudja-e több is van.
Szerintem nem lehet probléma a vers terjedelme. Ha nem akarjuk, hogy az legyen.
Ezért indítottam el ezt a kis véleménycserét. Mert szerintem nem jól van igy. De elfogadom a többség akaratát, vagy a megalpozott szakmai érveket.
De szeretem én eldönteni, mi és hogy jó nekem.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 8:51 pm Hozzászólás témája:
Kellemesen írta:
Azt elhiszem...
Mindenki szereti eldönteni, hogy mi és hogy jó neki, de ilyen alapon lehetne 800 különböző fórumunk, és ha mi mindent úgy csinálnánk mindenkinek, ahogy neki éppen jó, akkor itt semmi sem lenne egységes... a totális káosz és zűrzavar uralkodna!
De mielőtt teljesen egymás torkának esünk, hagyjunk mást is szóhoz jutni, mert...
no.1. Vox azt hiszem Katha-nak válaszolt...
no.2. A szavazás még csak ma kezdődött el...
no.3. Rajtunk kívül még csak Katha és Lyl írt ide...
Arról nem is beszélve, hogy, ha megnézed a BEKÜLDÉS menüpont fölötti tájékoztatót, akkor ott le vannak írva a publikálás, és beküldés szabályai már elég régóta, és ott említve is vannak az ilyen írások, az pedig megegyezik azzal, hogy ha megnyomod az ELKÜLD gombot, azzal ELFOGADOD az ott leírtakat, úgyhogy nem is értem miért adtam teret egyáltalán egy ilyen vitának...
Ez nem másik hasonló kategóriájú oldal, hanem ez ez az oldal. Ez az AMF, és én azt hiszem, sokmindenben igyekeztünk a kedvetekre tenni, de mindenben nem lehet...
A demokrácia szép dolog, de valamiféle egységet kell tartani, és nem azt nézni hogy az egyénnek mi a jó, mi van kedvére, hanem azt, hogy a többség mit gondol. Eddig pedig nem sok ilyen panasz érkezett... _________________ Si tacuisses, philosophus mansisses.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 9:08 pm Hozzászólás témája:
Jeep!
Igazad van. Ez a te oldalad, Te szabod meg a játékszabályokat.
Azokat mi vagy elfogadjuk, vagy nem.
De ha vetted volna a fáradtságot, és a Katha hozzászolása elé is nézel, látod, a Vox is hozzászólt. És én arra reflektáltam. elsősorban.
De ha a Katha-nak válaszára irok, ahhoz van jogom.
Nem értem, miért mentetek át ennyire támadóba? Nektek nem jó, ha jó hangulat van, és jól érzi mindenki magát? Szerintem nektek is erre kellene törekedni, és nem csípőből tüzelni.
Én a magam részéről ezt az egész vitát lezártnak tekintem. Ennyi.
Elküldve: Szomb Jún 05, 2004 10:01 pm Hozzászólás témája: Mi való...
Kellemesen írta:
Vannak hasonló oldalak, hasonló szerkezettel. És ott nem okoz problémát ez a tagolás. Ha akarom, három pont lesz az ajánlóvban, vagy üres (szóköz), és a mű a főrészben. De ha akarom, az egész az ajánló részbe kerül.
Vannak hasonló irodalmi oldalak valóban (elég sok)
A szerkezetük is hasonló, alapjaiban. Mégis más. A tagolás azért nem okoz problámát, mert esetleg ott nincsenek az oldalon elhelyezett ajánlások a régi versekhez. Te ezekkel még nem találkoztál? Elég sokan olvasgatnak onnan is. Nem szeretnélek megbántani, Kellemesen, de gondold már el, hogy írsz egy jó hosszú verset és akarod hogy az egész az ajánló részbe kerüljön. A főoldal azzal az egy verssel lenne tele.
Vagy mindenki úgy akarná hogy három pont...vagy más írásjel legyen a bevezetőben és mást se néznél a főoldalon, csak a pontokat. Egyedül a vers címe lenne az ami esetleg felkelti az érdeklődésed. Ha nem kelti fel, meg sem nézed mi van a 3 ponton túl
Kellemesen írta:
Azt hiszem, nem sokan választanak a föoldalról elkotást, hanem az utolső 200 eseményt hívják meg. Ott meg ott a cím, nincs ajánlás, megnyitja, számol...
Sokan választanak a főoldalról. Mindenkinek más a szokása. Van aki a Művek szerzőnzőnként menüt, van aki az utolsó 200-at, van aki keresést, van aki ...nem sorolom...de a tapasztalat az, hogy legtöbben a főoldalról olvasnak. Beállítható napi 25 műre, és a napi beküldés is kb. ennyi szokott lenni. Vagy jóbbról megnézi az előző napok beküldéseit.
Kellemesen írta:
Ha a főoldalon az egészet látja, nem tudja, vége van-e, megnyitja. És számol. Ugyanaz a helyzet, ha többet összerakok, akkor is kérdéses, megelégszik az elsővel, tudja-e több is van.
Szerintem nem lehet probléma a vers terjedelme. Ha nem akarjuk, hogy az legyen.
NEM probléma a vers terjedelme! Kerülhetne a főoldalra 4 soros vers is.
De hogy lássák azonnal a verset, a bevezetőbe is és a 2. ablakba is fel kell tenni. Tehát, egy vers 2x van....már a későbbiekben, akkor amikor a főoldalról lekerül.
A véletlenszerű ajánlásokba a bevezetőbe elhelyezett rész kerül,
legyen az 3 pont (ami értelmetlen lenne) vagy 6 sor próza.
Kellemesen írta:
Ezért indítottam el ezt a kis véleménycserét. Mert szerintem nem jól van igy. De elfogadom a többség akaratát, vagy a megalpozott szakmai érveket.
Az elképzelések kifejtését, a véleményeket mindig szeretjük meghallgatni. Sok jó ötlet érkezett már, javaslatot téve a megoldásra is.
Ez mindíg jó egy olyan kis közösségben, ahol az emberek egymás műveit olvasni, látni járnak az oldalra. Mindenki véleménye fontos, mindenkinek lehet elképzelése, és örömmel vesszük ha segít valaki.
Természetesen mindíg a többség akarata a mérvadó. Így alakult ki ez a mostani struktúra is.
Az fontos, hogy az ember maga döntse el, hogy mi jó neki.
Egy ilyen oldalon viszont sokszor előfordul, hogy azt is el kell fogadni ami másnak jó, és esetleg nekünk nem. Mindenkinek a kívánságát szeretnénk teljesíteni, hogy jól érezze magát és érezze, hogy ez a lap érte van.
Meg kell jegyezzem, hogy ismerek olyan irodalmi oldalt, ahol mindenki magának szerkesztett, mindenki úgy küldött ahogy neki tetszik, ahogy neki éppen jó. Eluralkodott a fejetlenség fél év alatt. Most egy tucat szerkesztő csinálja azt, amit fél éven át egy-két ember is meg tudott volna csinálni...
Ha tudsz arra javaslatot, hogyan oldjuk meg, hogy olvasott is legyen a négysoros, a véletlenszerű ajánlókban is megjelenjen, ne legyen duplán a (rövid) vers...akkor ...a szavazásra már nincs is szükség
Elküldve: Hétfő Jún 07, 2004 7:19 pm Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Elgondolkodván az indítványon, addig törtem a fejem, míg nem találtam rá megoldás, ami a következő lenne:
Ezentúl a rövid műveket is be tudjuk tenni a többi közé úgy, hogy a teljes mű a bevezető ablakba kerül, és a másik üresen marad. Programozói szinten megteremtettem ehhez az alapot, ami annyit tesz számotokra, hogy a főoldon ezentúl nem azt látjátok, hogy hány betű van még a műből, hanem azt, hogy hány betű összesen a mű, valamit ezentúl akkor is van TOVÁBB link, ha a mű nem folytatódik. Ez pici becsapás, de azt hiszem kis jóindulattal ez még elviselhető, és így még az oldal több pontján elhelyezett ajánlók is hibátlanul működnek. Eddig ugyanis, ha így küldtetek volna be művet, akkor nem lett volna ott a TOVÁBB link, ami a mű megnyitására szolgál, és így nem követhető rendesen, hogy hányan olvasták el, valamint így kevesebben szólnak hozzá... anno már próbálkoztunk ezzel...
Így tehát azt hiszem, mindenki számára megfelelő megoldást találtunk a problémára, ezért ény lezárnám a szavazást is, meg a fórumot is. Erre a topicra a továbbiakban semmi szükség.
Egy kérésem lenne még csupán:
Kérek mindenkit, hogy ezentúl ne nyisson minden problémának külön fórumot. Az oldallal kapcsolatok kérdéseknek megvan a maga fóruma... kettő is. JÓ EZ ÍGY? és KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. Véleményem szerint ennek a vitának a JÓ EZ ÍGY?-bem lett volna a helye.
FIGYELEM! A későbbiekben is lesznek olyan 1-4 soros alkotások, amiket a fórumba továbbítunk, de ez már nem képezi vita tárgyát!!!! _________________ Si tacuisses, philosophus mansisses.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban